Besturingssystemen voor laptops

Een besturingssysteem zit meestal al op een laptop als je hem aanschaft. In deze blog wil ik een aantal verschillende besturingssystemen naast elkaar leggen.

Wat is eigenlijk een besturingssysteem?

De definitie van een besturingssysteem is: de software waarmee een gebruiker cruciale applicaties op zijn of haar computerapparaat kan uitvoeren. Het helpt om de hardwarebronnen van een computer te beheren. Het helpt om basisfuncties te ondersteunen, zoals het plannen van taken en het bedienen van randapparatuur.

Top 10 besturingssystemen op dit moment:

Als je kijkt naar dit moment kun je een top 10 maken van besturingssystemen die het meeste gebruikt worden. Verder in deze blog zullen wij een paar besturingssystemen verder toelichten waar deze wel en niet geschikt zijn.

 1. MS-Windows
 2. Ubuntu
 3. Mac OS
 4. Fedora
 5. Solaris
 6. Gratis BSD
 7. Chrome OS
 8. CentOS
 9. Debian
 10. Diep in

Uitleg besturingssystemen:

1. MS-Windows:

Windows is het meest populaire en bekendste besturingssysteem op onze lijst. Van Windows 95 tot en met Windows 10, het is de go-to-besturingssoftware die de computersystemen over de hele wereld voedt/

Het is gebruiksvriendelijk en start en hervat de bewerkingen snel. De nieuwste versies hebben meer ingebouwde beveiliging om u en uw gegevens veilig te houden.

Kenmerken van MS-Windows:

 • Een robuuste gebruikersinterface die helpt bij eenvoudigere navigatie, met een startmenu aan de linkerkant door opties op te sommen en toepassingen weer te geven.
 • Met de functie Taakweergave kunnen gebruikers schakelen tussen meerdere werkruimten tegelijk door alle geopende vensters weer te geven.
 • Twee afzonderlijke gebruikersinterfaces, één voor muis en toetsenbord, en de ‘Tabletmodus’ ontworpen voor touchscreens.
 • Multifactor-authenticatietechnologie voor hogere beveiliging zoals BIN, PIN, vingerafdrukherkenning, enz.
 • Automatisch systeembestanden comprimeren om de opslagruimte te verkleinen.

De Windows-software is gewoon het beste vanwege de manier waarop deze in de loop van de tijd is geëvolueerd. Het beveiligingssysteem is state-of-the-art, de gebruikersinterface maakt gemakkelijk gebruik mogelijk, ongeacht het apparaat waarop u het gebruikt. Het enige dat wat zal afknijpen, is de prijs.

3. Mac OS:

Het Mac OS is het hoofdbestanddeel qua besturingssystemen van bijna alle Apple-apparaten geweest, zoals we ons kunnen herinneren. Het is in de loop van de tijd geëvolueerd om de functies op te nemen die in de eerste plaats innovatie definiëren.

In de afgelopen jaren waren de MAC-besturingssystemen volledig gratis met af en toe een gratis upgrade door de ontwikkelaars. Voor Apple-gebruikers is er geen andere optie dan het MAC OS.

Kenmerken

 • De nieuwe donkere modus geeft uw desktopinterface een meer dramatische uitstraling die prettiger is voor de ogen.
 • Een dynamische desktop die helpt om uw desktopbestanden automatisch te ordenen op soort, datum of tag.
 • Continuïteitscamera die een document in de buurt van uw iPhone scant of fotografeert en automatisch op uw Mac verschijnt.
 • Ontdek zorgvuldig geselecteerde apps met de MAC App Store.
 • Nieuwe iTunes waarmee gebruikers naar nummers met weinig songteksten kunnen zoeken.
 • Voorkom dat websites uw Mac volgen door uw profiel online anoniemer te maken.

De grootste prestatie van Mac is hoe dynamisch het uiterlijk en het ontwerp van de interface zijn. Het is waarschijnlijk een van de best uitziende besturingssystemen van vandaag. Nu staat Apple zijn gebruikers toe om dit besturingssysteem en al zijn upgrades gratis in handen te krijgen, en dit heeft veel last verlicht van Apple-gebruikers die al flink betalen voor de Apple-apparaten.

7. Chrome OS:

Chrome OS is een andere op Linux-kernel gebaseerde besturingssoftware die is ontworpen door Google. Omdat het is afgeleid van het gratis chromium-besturingssysteem, gebruikt het de Google Chrome-webbrowser als de belangrijkste gebruikersinterface. Dit besturingssysteem ondersteunt voornamelijk webapplicaties.

Kenmerken

 • Een geïntegreerde mediaspeler waarmee de gebruikers MP3’s kunnen afspelen, JPEG’s kunnen bekijken en andere multimediabestanden kunnen verwerken terwijl ze offline zijn.
 • Toegang tot applicaties op afstand en toegang tot virtuele desktops.
 • Chrome OS is ontworpen om compatibel te zijn met alle Android-applicaties.
 • Met Chrome OS is het mogelijk om Linux-applicaties te draaien.

Chrome OS is een besturingssoftware die prima werkt, maar er is nog steeds veel belofte voor wat het uiteindelijk zou kunnen worden. Voorlopig is het goed voor multimedia-, Linux- en Android-applicaties. Voor de andere functies zullen we gewoon moeten wachten en kijken.

Hopelijk hebben jullie iets gehad aan de 3 besturingssystemen die wat uitgebreider zijn uitgewerkt. Ben je nu op zoek naar een laptop met een van deze besturingssystemen, neem gerust een kijkje op onze site.

Electronica4u

Alle rechten voorbehouden © | Electronica4u.
Powered by Electronica4u.